herfstuitstapOp 27 oktober maakte onze buurt met ruim 55 man sterk onze herfstuitstap naar de Abdij van Roosendael en de meisjeskostschool van het Ursulineninstituut.

roosendael

We waren met een groot gezelschap, want Sonia had veel aanmeldingen binnen gekregen. Er was op voorhand dus al veel belangstelling. En aan deze interesse is méér dan in ruime mate beantwoord. Met z'n allen in de bus en op naar Sint-Katelijne-Torekens-Onze-Lieve-Vrouwe-Waver.
Het werd een zeldzaam prachtige dag, waarin we - overwegend onder een stralend zonnetje - met open mond hebben mogen kijken naar de schitterende historische schatten, op een steenworp afstand van ons Schipperskwartier.

Paul was de organisator van deze snoepreis en gedurende de hele dag was hij onze gids. Gewapend met zijn indrukwekkende kennis en dito paraplu (die bij nader inzien overbodig bleek en dus maar als aanwijsstok werd benut) leidde hij ons over het landgoed Roosendael.

Roosendael

roosendael

Roosendael is bijna 800 jaar oud. Het dankt zijn naam aan de cisterciënzerinnenabdij die - aan de Nete - omstreeks 1221 werd opgericht. Van die middeleeuwse vestiging blijft vandaag, behalve enkele muurresten, bovengronds nauwelijks iets over. De godsdienstoorlogen gingen immers niet voorbij aan deze streek. De abdij werd in de 16de eeuw diverse malen geplunderd en onder het calvinistische bewind uiteindelijk volledig afgebroken. De heropbouw startte pas in 1648. Vandaag kan men zich nog moeilijk voorstellen dat hier eind 17de eeuw een indrukwekkend abdijcomplex verrees met een prachtige barokkerk.

De nazaten van de koper maakten van het domein een buitengoed met landschapspark. De paden, sommige monumentale bomen en de merkwaardige collectie stinsenplanten getuigen daar nog van.
In 1920 werd het verwoeste kasteeltje vervangen door het huidige Landhuis. De laatste eigenares, Marguerite Pirard, gebruikte dit nog vele jaren als buitenverblijf.

roosendael

In 1959 schonk Marguerite Pirard het domein bij legaat aan het aartsbisdom Mechelen. Sindsdien is het een jeugdverblijfcentrum waar vooral schoolgroepen en jeugdverenigingen van genieten tijdens bos- of plattelandsklassen, bezinnings­dagen, vakantie- of weekendkampen.

Sinds 2004 is het domein eigendom van de vzw Kempens Landschap, die samen met de vzw Roosendael de historische en natuurwaarden als één samenhangend geheel, duurzaam en op maatschappelijk geëngageerde wijze beheert.

Meer foto's hier.

Bron: Roosendael

Verdere les bij de lunch

Na deze omvangrijke en boeiende rondleiding (Paul wist over elke vierkante meter van het domein wel iets wetenswaardigs te melden) werd ons door het Buurtcomité een lunch aangeboden in Fietscafé De Schuur, het eethuisje op het terrein.
Binnen hingen schilderijen, waaronder enkele van streng kijkende dames, waarover Paul ook nog het nodige wist. Onder meer over de subtiliteiten in zo'n portret - de krul van de staf die ostentatief naar buiten was gericht, hetgeen duidde op de vermetele koppigheid van de toenmalige abdis. Een krul naar buiten (de wereld) was immers een privilege, dat louter was voorbehouden aan geestelijken van de mannelijke kunne; bij vrouwen moest de krul discriminatief naar binnen (het klooster) wijzen. Schitterend!
Gerd, Sonia en Noëlla zorgden intussen voor onze inwendige mens.

Daarna stond de bus weer klaar om ons te vervoeren naar de tweede locatie van onze excursie.

Instituut van de Ursulinen

ursulinen

In 1841 kwamen de eerste zusters Ursulinen vanuit Tildonk naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De zusters zouden het beeld en het silhouet van de regio grondig wijzigen. Onze-Lieve-Vrouw-Waver kreeg de terechte bijnaam Torekenswaver.
Door het succes van hun verwezenlijkingen in het onderwijs kreeg het Pensionnat de demoiselles zelfs een internationale uitstraling. En dat moest ook in de architectuur tot uiting komen. Het unieke karakter van het indrukwekkend school- en kloostercomplex ligt in de merkwaardige synthese tussen zo uiteenlopende stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neoromaans, empirestijl en art nouveau.

roosendael

In 1900 bouwde het instituut een prachtige wintertuin in art nouveau. Het was een waardige ontvangstruimte voor de vooraanstaande bezoekers van honderden inwonende meisjes. Nog altijd wordt men bij een bezoek aan de wintertuin verrast door het feeërieke licht- en kleurenspel van de indrukwekkende koepel. Ook de meubels, vloeren, wanden en zijgalerijen dragen bij tot de schitterende harmonie van de wintertuin.
Naast de wintertuin kregen heel wat andere ruimten erkenning, waaronder de Ursulazaal, de pianogalerij, de Alpenzaal en de feestrefter. Ook de kloosterkerk in zandsteen en neogotisch ornaat is een indrukwekkend monument.

De keuze voor de progressieve art nouveau in een katholiek onderwijsinstituut is verrassend, maar illustreert de moderne onderwijsopvattingen van de school die de gegoede burgerij wilde aantrekken. Ook als vroege uiting van buitenstedelijke art nouveau is het monument uniek. De koepel in glas-in-lood vormt een drieluik: ochtend (halfroosvenster), dag (tongewelf) en avond (tweede halfroosvenster). Samen met de neogotische kloosterkerk (Careels, 1909-1912) werd de wintertuin in 1987 beschermd.

Meer foto's hier en hier.

Bron: Toerisme SKW

Foto's

De foto's uit deze reportage zijn gemaakt door Achille, Comfort, Geertje, Joyce, Paul en Pieter. In de fotopresentatie hieronder staan 166 foto's (en dat is wel zo'n beetje het maximum), maar zij hebben kans gezien om gezamenlijk ruim 400 foto's te schieten! Er zijn dus nog veel meer foto's dan we op de website kwijt kunnen. Als u interesse hiervoor heeft, neem dan even contact op met Roland (0489 055 922) of Sonia. Neem een USB-stick mee, want het gecomprimeerde bestand is bijna 47 MB.

Dankwoord

Voor zo'n dag ben je dankbaar. Niet alleen vanwege het mooie weer, maar ook voor de vlekkenloze organisatie door Paul, Gerd en Sonia. Hartelijk bedankt voor deze mooie trip; ook een dankjewel aan onze (bovengenoemde) buurtgenoten die deze ervaring kundig op de gevoelige plaat (ehm... geheugenstick) hebben weten vast te leggen!

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten