Het SchipperskwartierIk denk dat het goed is even stil te staan bij de kaart van het Schipperskwartier en dan zien we, als we beginnen aan het Klapdorp, verder over de Paardenmarkt tot aan de Italiëlei, dat we over die lengte begrensd worden door de Universiteitsbuurt.

Het SchipperskwartierDan op het einde van de Paardenmarkt is er dus de Italiëlei en naar het noorden toe de Koekensgracht tot waar de afbakening met Antwerpen Noord gelegen is. Die koekens, zou dat iets vandoen hebben met de Koekestad. Neë neë, het is de Koeikensgracht. 'k Moet goe oplette int vervolg.

Hier begint dan de grens met het Eilandje. Koeikensgracht, de Ankerrui, de Oude Leeuwenrui en de Brouwersvliet met hun prachtige bomen.

Het SchipperskwartierDan komen we aan de Schelde waar er wederom een grens is via, hou je vast, de Rouaansekaai en de Van Meterenkaai. Daar had deze schrijver nog nooit van gehoord. Het zijn maar twee korte stukjes kaai. Vanaf hier leunt onze wijk aan de historische binnenstad zoals men dat blijkt te noemen. Sint Pietersvliet en de Sint Paulusstraat zijn dan de straten die ons terug ons bij het Klapdorp brengen en zo hebben we dan het hele gebied in kaart gebracht.

 

Dat dus onze buurt veel groter is dan we soms denken… het heeft zo een lange staart naar de Italiëlei toe. De meeste mensen wonen eigenlijk toch vooral in een waaier rondom het Falconplein. Daar en het Sint Paulusplein en het Klapdorp… daar ligt is toch vooral het kloppend hart van 't Schipperskwartier.

Het Schipperskwartier

Dat ook onze wijk, het Schipperskwartier, een grote, lange en bewogen historiek kent is in heel de wereld bekend. En hoe dat zo befaamd is geworden? Tja, de matrozen die hier jaren rondliepen hebben daar zeker hun steentje aan bijgedragen.

Ik voel het, alleen al door de namen van straten uit te spreken komt er leven in dat stadsdeel. De zinnen, van welke aard dan ook, worden hier voortdurend geprikkeld.

Klapdorp, Blauwbroekstraat, Oude Manstraat, Houtenbrug, Kaasbrug, Stijfselsrui en -straat, Morgenstraat en Boterhamstraat, Schipperskapelstraat… jaja dat is allemaal in onze buurt. En nog veel meer. De eerstvolgende jaren kuier ik hier wat rond, op reis in eigen buurt. Als ik dit alles exploreer en kan bevatten, ja dan hé lieve mensen, zal ik de ganse wereld begrijpen. Olala, dat ga wat zijn.

Het SchipperskwartierHet zijn de mensen die het leven brengen, ook in deze wijk, De natuur in bomen, planten en dies meer lijken hier in de stad soms ver weg. Maar de scheppende mens loopt hier elke dag rond. Dat gaan we vanaf nu meer verhalen… wat er ruist en bruist in en rondom dit stukje stad, waar we zoe gere zain!

Ik was laatst nog een koffie gaan drinken op het Klapdorp om 's een klapke te doen en een krantje te lezen. Kreeg ik daar warme melk bij mijn koffie. Wat later bestelde ik nog een koffie en kreeg weer verse warme melk erbij. Dat maakt nen mens toch kontent.

Dirk JoosenTekst en foto's: Dirk Joossen

 

 

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten