178Iedereen die min of meer met de buurtwerking in contact komt weet dat het kloppende hart in en rond het klapdorp gelegen is en dat daar het ritme ervan wordt aangegeven. Denken we maar aan Sonja, die in haar winkel het reilen en zeilen schippersgewijze volgt, en zodoende voor een steeds behouden vaart zorgt en een veilige haven is voor de buurt.

Daar recht tegenover, het door de kenners zeer gewaardeerde Villa Noëlla, waar er zich een groot ruim bevindt dat allerlei scheepsgerei, zal ik maar zeggen om in de sfeer te blijven, opgeslagen en bewaard wordt. Met galante doortastendheid zorgt Noëlla daar dat het gerief, na gebruik, terug op zijn plaats komt te staan. Sinds enkele jaren is op het Klapdorp nog schipper Roland bijgekomen die hier is aanbeland en mede de buurt bestuurt. Er wonen nog wel meerdere Schippersbuurt-medewerkers op het Klapdorp en daar omheen. Die komen allemaal nog wel eens voor in deze verhalen.

Dus, dat daar rond het Klapdorp alle kaaien (grenzen) worden verlegd, mag wel duidelijk zijn. Door de mensen en de gebeurtenissen van elke dag neemt onze wijk rondom het Klapdorp een veel grotere vorm aan, die door de jaren heen, misschien wel als vanouds, onze buurt maakt en kleurt tot wat zij heden is. Ook de jaarlijkse Ramblas loopt nu al veel verder uit.

178 02Met het ontbijt, dat in de zomer plaatsvindt, is ook dan iedereen present en ontmoeten de buurtbewoners en sympathisanten elkaar al klappende op het Klapdorp. Wat er dan nog te smullen is… dat kan je zelf komen meemaken als het nog eens zover is. Maar eerst de Ramblas nog hè.

We kunnen hier via de namen van de straten onze verbeelding weer volop laten gaan, Zwartzusterstraat, Predikerinnenstraat, Raapstraat, de Varkensmarkt en de Lange Noordstraat, Minderbroederstraat en -rui, de Veemarkt ook nog, om er maar enkele te noemen. Mensen komen hier wonen, of verhuizen zoals dat gaat hé. Aan sommige namen te zien… ook een spirituele buurt hé. Ik vermoed dat het nog altijd zo is, al zijn ook daarin, en dat is maar goed, ook vele grenzen verlegd.

Er wonen wel heel wat mensen, met veel klank en kleur, met veul lawijt en tamtam, op zen Aantwaarts gezeit. Maar niet alleen Antwerps hoort ge hier klappen, ook Limburgs en Oost- en West-Vlaams om van een Hollandse tongval nog maar te zwijgen. Een prettige bonte verzameling van lui die hier voor korte of langere tijd aanmeren. Ik wens ze allen veel vriendschap en liefde toe.

178 03Voor de ganse buurt!

Dirk JoosenTekst en foto's: Dirk Joossen

 

 

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten