185Er zijn zo van die dingen die met de regelmaat van een klok telkens onze dagen kleuren. Het gaat hier over aangename dingen natuurlijk. Dat is toch de moeite om bij stil te staan, vind je niet?

Neem nu het beiaard spel dat drie maal per week ook tot bij ons te horen is, al valt het in een drukke straat niet meteen op. Er zijn echter vele binnentuinen, pleintjes en dergelijke meer, rustige plekjes, hier en daar, waar men drie maal per week, tussen 12 en 13 uur op maandag, woensdag en vrijdag het klingende geluid vanuit de grote toren tot hier kan horen. We zijn met zijn allen toch trotse fiere inwoners nietwaar, die telkens weer blij worden van het dartelende getintel dat vaak te beluisteren valt. Benieuwd, hoe velen van jullie daar oortjes naar hebben.

Dit alles komt vanuit het centrum van de stad... maar hier in de wijk is er ook iets, waar elke week opnieuw door VELEN naar uitgekeken word. Ja ja, ge leest het goed. Tot zelfs van buiten de stad komen lieden hier naartoe, en dat elke week, ik zeg het nog eens, elke week hè, het ganse jaar door. Wat zou dat kunnen zijn?

185 02Een tuin vol heerlijke verse groenten als het ware, zomaar uit te zoeken en te kiezen.
Op het Falconplein is er elke zondag een biologische markt. Toegegeven, het is niet heel groot. Daarentegen gaat het hier om verse groenten die te koop worden aangeboden in een grote kraam te midden op het plein. Als ge daar een groentenschotel van bereidt of een soep. Man man, of vrouwke lief, wat is dat verrukkelijk. Daar worden kindjes groot en sterk van, en wij blijven het.

Zo midden in de stad elke week verse groenten, rechtreeks van tuinders en kwekers van buiten de stad. Salades, boontjes, kervel, prei, knollekes, rapen van allerlei soort, ge moet dat zien. En bij biologisch tuinders vinden we ook speciale groenten, die het ganse jaar opduiken als het seizoen daar is. Een rijke keuze aan kruiden en veel gezond fruit. Vers en Voedzaam. En alles onbespoten hè. Ik heb het al gezegd, 't is niet groot allemaal, echter voldoende om een potje te vullen.
Er staat ook een broodkraam met vers en stevig gebakken koeken en brood in verschillende graansoorten en een beenhouwer en soms nog wat andere kraampjes.

Die beenhouwer dat is ook een speciaal iets, dat is in deze tijd een bezienswaardigheid op zich. Laatst kocht ik er nog enkele plakken spek, juist door hem gebakken en nog warm, en lakker dat dat was. Dat vind ge haast niet meer. Gebraden kippen uit Luilekkerland en beuling in artisanale vorm zal ik maar zeggen. De supermarkten, klein of groot, goed dat die er ook zijn. Toch koester ik in deze tijden deze wekelijkse markt met zijn ambachtelijke waren. En dat binnen handbereik.

Het is niet de bedoeling hier reclame te gaan neerzetten, alleen wil ik duidelijk maken dat mensen soms van ver komen, elke week, om hier hun inkopen te doen. De koffie huizen lopen ook vol, diegene die van verder komen, nemen nog een slokje voor of na. Ikzelf hoef het hoekje maar om, en dat doe ik dan ook. Voor de liefhebber die open staat voor de geneugten van de natuur. Mensen die dichtbij wonen, gaat dat zien, gaat dat zien. En geniet. Men zegge het voort.

Beste groeten,
Den Dirk

Dirk JoosenTekst en foto's: Dirk Joossen

 

 

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten