tolhuis 01Op woensdag 19 april 2016 vond een - op zijn zachtst gezegd - tumultueuze bijeenkomst plaats. De plannen voor het nieuwe Tolhuis zouden vol trots aan de buurtbewoners worden gepresenteerd. Dat liep anders.

De architect had zijn best gedaan. Er waren immers honderden (misschien duizenden) manuren gestoken in onderzoeken, bevragingen, visuele en technische studies. De stadsbouwmeester had er tijd voor vrijgemaakt. De Stad Antwerpen betaalde overuren aan haar aanwezige personeel. De cateraar had glaasjes met nat (alleen de essentiële koffie ontbrak, maar goed, daar valt voor een korte periode mee te leven) en de dames van de inschrijving zagen er lief uit. Het kon niet stuk.

Schepen Rob Van de Velde masseerde in een 3 minuten durende inleiding het 70-koppige bewonerspubliek in de richting van de presentatie van de architect en vertrok toen met spoed naar iets anders; niet duidelijk wat dat dan was.

Het eerste kwart deel van de presentatie zag er hoopvol uit. Het doorbreken van een 70 meter lange straatwand is altijd wel een goed idee. De afgeschuinde gevels suggereerden een ruimte waar men tussendoor de gebouwen kon lopen. Op de plattegrond was daar niks mis mee.

Totdat de plaatjes werden vertoond, die de hoogte van de gebouwen onthulden. Op dat moment brak een frietpottenbrand uit en het draagvlak voor de presentatie verdween even snel als schepen Van der Velde. Het kon dus tóch stuk. We zullen de nasty details maar snel vergeten.

De stadsbouwmeester sprak, tegen het einde van de avond, een waar woord. Hij had er spijt van, dat de buurtbewoners niet in een eerder stadium zijn betrokken. Laten we dát nu eens een mooi startschot vinden, om als buurtbewoners- en belanghebbendengroep eens de koppen bij elkaar te steken.

De buurtvereniging Schipperskwartier vzw (zie de info onderaan) acht het binnen haar takenpakket om dit proces te faciliteren en te coördineren. We beginnen met het in kaart brengen van alle geïnteresseerde bewoners, zodat er snel en eenvoudig onder elkaar kan worden gecommuniceerd. Het is ook belangrijk om op korte termijn een bewonersbijeenkomst te plannen, teneinde de zaken eens rustig op een rij te zetten.

Op de "Tolhuisavond" zijn er inschrijflijsten rondgegaan. Veel gegevens zijn onleesbaar. Vandaar, dat je in onderstaand formulier je gegevens kunt invullen. Doe dit nu nog. Dan kan snel een datum worden geprikt voor de 1e bijeenkomst.

Update
De 1e meeting vindt plaats op maandag 2 mei om 20:00 uur in Het Stadsmagazijn.

 

Schipperskwartier vzw (statuten) is een erkende buurtvereniging die zich ontfermt over de belangen van bewoners, winkeliers en eigenaren in de kernstraten Lange Koepoortstraat, Klapdorp e.o. Als partner van de Stad en het District Antwerpen zetten we ons in voor een leefbare buurt, met initiatieven voor huurders en pandeigenaren, organiseren we gerichte sociale activiteiten en ijveren we voor een florerende middenstand. De zetel is gevestigd in Klapdorp 15, 2000 Antwerpen (adres van Dagbladhandel Sonia Patteet, als buurtinfopunt). Het ondernemingsnummer van Schipperskwartier vzw is 547590734.

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten