SchoenmakerijTwee prachtige mensen zijn dagelijks in de schoenmakerij op het klapdorp in volle aktie. Patrick Vermeersch en Anne Goovaerts. Patrick is de man die de schoenen, die binnengebracht worden, herstelt. Hij heeft hiervoor reeds een jarenlange ondervinding en kan dan ook een echte vakman genoemd worden.

205 04

Het is bekend dat de schoenen, die na het vele stappen en daardoor wat slijtage hebben opgelopen, hier in in goede handen zijn. En nadien terug aan je voeten, niet te geloven.

Tot op de dag van vandaag voelt ge hier nog de vakmanschap van weleer toen schoenmakers nog verenigd waren in de aloude gilden en hun kunnen leerden van leerling tot meester. Volgens Patrick is zijn zaak hier een van de oudste, zoniet oudste schoenmakerij van de stad. Patrick noemt zich een schoenhersteller, want schoenen maken doet hij niet, zegt hij zelf. Waarom hij dat zo zegt, zal u later in deze reportage duidelijker worden. Vele weten echter dat een schoen, hier hersteld, als het ware terug haast nieuw is. Loop er gerust eens binnen en laat hem maar zelf uit de doeken doen welk een leven vol rijke ervaringen hij al achter de rug heeft door zijn jarenlange omgang met de mensen aan zijn toog. Hij is hierdoor heel kontent dat hij dit werk kan doen en dat straalt er dan vanaf. Patrick is ook heel tevreden te kunnen handel drijven in het Schipperskwartier, waar zoals wij allen weten nog Echte Mensen leven, niewaar!

205 03Toen ik Patrick vroeg of ik een verhaaltje kon maken over zijn winkel hier in de buurt was hij direkt akkoord, met dien verstande, dat hij vooral graag zou hebben dat ik aandacht zou schenken aan Anne Goovaerts, een jonge vrouw die regelmatig in zijn zaak te vinden is. Want zei ie, ik ben al wat jaren in de running. Anne is nog een jong talent dat onze volle aandacht verdient!

Anne ging met haar school op reis naar Parijs, waar zij een ambachtenschool bezochten. Het was daar dat zij zelfgemaakte schoenen zag en toen besloot ze dat dát haar ding was. Ze moest dan voor haar school een eindwerk maken en Anne stelde voor om zelf een paar schoenen te maken. Men zag dat op haar school zo direkt niet zitten. Ze liet zich niet afschrikken en zocht - en vond - een school in Lokeren, waar zij de basis ging aanleren om schoenen te maken. Anne heeft nog een zuster die handtassen maakt, ook hier en Antwerpen, en daar hielp Anna een tijd. Ze was ook nog werkzaam in een juwelenzaak. Ondertussen bekwaamde ze zich onder het motto: Al doende leert men het vak.

Anne ging na verloop van tijd op zoek naar een schoenmakersatelier en na driemaal een neen gekregen te hebben, kwam Zij hier bij Patrick aankloppen alwaar zij, zoals ze zelf zegt, met open armen ontvangen werd. Hier kon zij zich verder ontplooien en ook al ben ik een leek op dit vlak, dát voel je. Anne geeft nu zelf les aan de school waar zij haar eerste schoenen maakte.

205 05

Anne maakt nu dus schoenen voor je indien je dat wenst. Voor een drie- a vierhonderd euro heb je hier een zelf gemaakt paar, mooie en degelijke schoenen die alléén voor jouw ontworpen zijn. Dat is toch heel chic hé, wie zou dat nu niet willen.

205 02Ik ga er al vast voor sparen. Wie wil, kan me nog altijd bijstaan. Dat moet toch een ervaring apart zijn. Anne kan er met veel aandacht en liefde over spreken, hoe dat dan in zijn werk gaat. Harde of zachte lederen zolen van allerlei aard. Je kiest het helemaal zelf.

Ik moet absoluut vermelden dat tijdens de Jaarlijkse Ramblas hier, Anne en Patrick volop hun waren ten toon spreiden, al is het voor Patrick een leuke afwisseling waar hij van geniet. Anne stelt dan buiten haar werk aan het publiek voor, niet zonder succes trouwens, naar ik verneem. Dus geachte buurtmensen en aanverwanten, gaat daar eens langs als het zo ver is.

Ik had hier een plezante en leerzame voormiddag bij Den Schoenmaker van het Schipperskwartier.

Beste groeten,
Den Dirk

Dirk JoosenTekst en foto's: Dirk Joossen

 

 

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten