207Nu de eerste lentezon ook onze buurt in het licht zet, ga ik de creatieve geesten in het zonnetje zetten. Meer bepaald de schilders, die hier, her en der, hun ateliers en galerijen hebben waar zij hun ding kunnen doen.

Klik op de foto's voor vergroting.

creatieve geestenOp de hoek van het Klapdorp en de Houten Brug bevindt zich het atelier van Rita Ray Mertens. Het is geen galerij maar een atelier. Door de grote ramen kan men naar hartenlust binnenkijken en ook al eens Rita aan het werk zien. De werken die Rita door de jaren heen gemaakt heeft liggen hier als het ware opgestapeld, want het zijn er heel wat. Schilderijen en collages, tekeningen en portretten die ook door haar met grote vreugde gepenseeld worden. Elke week gaat deze prachtige Madame nog samen met een groep artiesten modeltekenen, zoals ze zelf aangeeft, het hoogtepunt van de week! Met dit materiaal kan deze mevrouw nog verder in haar atelier aan de slag. Ik ben een autodidact en die blijven altijd zoeken naar nieuwe technieken om uit te proberen.

Creatieve Geesten

Creatieve GeestenDit alles op de benedenverdieping van haar huis, hier in het 't Schipperskwartier, waar ook zij zich opperbest voelt om te wonen en te werken, zoals zo velen onder ons. Bel gewoon eens aan om een bezoekje te brengen, of misschien een portret van jezelf te laten tekenen of schilderen. Velen uit de buurt zijn je voorgegaan.

Met de academie in de buurt, die gans de buurt hier bestuift, zal ik nog meer vertellen wat er nog te beleven valt.

En van beleving gesproken, in Oudemansstraat kan je een galerij binnenstappen waar de deur meestal openstaat en je Johan Dekens aan het werk kan zien. En dat kan je letterlijk zo noemen. Toen ik er was, zei Johan me: "Het is toch goed dat ik onder tussen verder doe?" Je kan het zien op de foto hiernaast. En wij ondertussen verder met onze kennismaking.

Creatieve GeestenJohan is hier enkele maanden geleden aangemeerd toen hem deze ruimte werd aangeboden. Nu ziet het eruit of hij hier al jaren aan het werk is. Ik geef hier nog een foto mee van buiten gezien….voor de rest kan je zelf deze wondere wereld betreden.

Johan Dekens is een man, nu vijftig, die als vierjarige al aan het tekenen sloeg. Na vele jaren van sport en spel en het stichten van een gezin. Wat die sport betreft blijkt gevechtsport zijn spel geweest waar hij in uitblonk. Hij heeft zoals velen een burn-out gehad, waarna Johan besloot zijn creativiteit tot volle ontplooiing te brengen.

Creatieve GeestenEn nu is ie in de Oudemansstraat aanbeland, waar hij dag in dag uit, op alles en nog wat aan materiaal zijn kunsten botviert, als ik dat zo mag zeggen. Hij is heel content, heel dankbaar ook dat deze zegen hem is te beurt gevallen. Ga kijken, het is er aan te zien! Iets kopen kan hier en de prijzen zijn à la tête du client en keuze te over! Ik kan nog lang doorgaan. Ik hoop dat jullie nieuwsgierigheid is gewekt.

Op de Hoek van de Keistraat en de Oudemansstraat is er, ook sinds kort, nog een kunstencentrum bijgekomen, het M.A.F. Dit is een initiatief van creatievelingen die zich samengevoegd hebben in een groep. Hier is er om de veertien dagen een vernissage van telkens een andere kunstenaar, die dan 14 dagen zijn of haar werken aan de buitenwereld aanbiedt om te komen bewonderen. Echt de moeite waard en telkens vernieuwend. Op 14 april is het de beurt aan o.a. Johan Dekens die tot deze groep behoort.

Creatieve GeestenEr is ook nog een artiestencafé in de Leguit, met de toepasselijke naam "'t Leguit" of "Het Leguitje", zoals wij hier plachten te zeggen. Hier sieren de muren zich met de werken van jong en oud. Laatst waren het schilderingen van een jonge man van 16 jaar! Het café is alle dagen open vanaf 8 uur 's morgens, tot aan het middernachtelijk uur. En gans de dag eten en drinken te verkrijgen, met als toemaatje, zoals reeds aangehaald, een doorlopende tentoonstelling van allerlei moois aan de muren.

Er is ongetwijfeld nog veel meer te zien en te beleven op dit gebied in het Schipperskwartier. Huize Rossaert bijvoorbeeld, in de Nosestraat. Ook al zo een parel. Dus lieve mensen, dat is voor een andere keer. Er zijn nog vele kunststromingen die onze aandacht verdienen. Het gedijt hier als vanouds!

Creatieve Geesten Creatieve Geesten Creatieve Geesten

Beste groeten,
Den Dirk

Dirk JoosenTekst en foto's: Dirk Joossen

 

 

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten