211Wat ik met deze titel wil vertellen zal ik jullie verder in dit schrijven nog wel uitleggen. Eerst wil ik heel graag de allernieuwste ontwikkelingen uit de buurt belichten. Je kan er niet omheen dat er veel gaande is op allerlei gebied.

In de nabije omgeving worden veel nieuwe appartementen gebouwd die hun voltooiing naderen. Dat is dan vooral op de voormalige site van het zeemanshuis, dat nu een thuis zal worden voor vele nieuwe buurtbewoners, en laat ons wensen dat zij zich hier zullen thuis voelen in het Schipperskwartier en er ook daadwerkelijk deel van gaan uitmaken. Zouden zij alreeds beseffen dat zij feitelijk in dit wonderlijk kwartier terecht gekomen zijn. De sociale woningen die gepland zijn laten spijtig genoeg nog een lege plek zien.

Op het Klapdorp en in de Lange Koepoortstraat gonst het ondertussen één en al bedrijvigheid. Een nieuw kapperssalon aan de Houten Brug en verderop aan de Kaasbrug een zeer speciale winkel en een galerij in de mooie kelder. Wat verderop nog een nieuw restaurant met uitheemse specialiteiten. Nog juist naast de kapper is er ook nog een galerij, waar tijdelijk kunstenaars worden uitgenodigd. Veel huizen worden opgeknapt. Wat daarin nog allemaal zal tevoorschijn komen, ik ben benieuwd.

De tijd zit erop en we varen weer thuis
Het duurt nog maar enkele weken
Een paar keer op wacht en dan kom ik naar huis
Dan zullen w'elkander weer spreken
Dus, dit is de laatste brief die ik je schrijf
Kijk 's avonds maar goed in de krant
Dan weet je precies waar ik ben en ik blijf
Totdat ik terugkom in 't land

(refr.)
Zie ik de lichtjes van de Schelde
Dan gaat m'n hart wat sneller slaan
Ik weet dat jij op mij zult wachten
En dat je aan de kaai zult staan
Zie ik de lichtjes van de Schelde
Is 't of ik in je ogen kijk
Die zo heel veel liefs vertellen
Dan ben ik als een prins zo rijk

Je weet wel m'n schat, dat ik veel van je hou
Dat hoef ik jou niet te verklaren
Een zeeman is dol op z'n kroost en zijn vrouw
En toch wil hij altijd weer varen
Maar heeft soms de zee iets verkeerds met me voor
En krijg ik voorgoed averij
Denk dan aan de kind'ren en sla je er door
Maar spreek ze dan dikwijls van mij

Dan in de Lange Koepoortstraat ook veel nieuwe zaken die een verrijking zijn. Twee restaurants naast elkaar - en niet van de minste heb ik me laten vertellen. Recht tegenover de bloemenwinkel van Alexander is er een koffiehuis annex galerij, jawel, ook hier is er altijd een tentoonstelling, dit keer zal fotografie het onderwerp zijn. Het is een nieuwe trend die samenvoeging in één zaak. Die vernieuwing houdt ons bij de tijd, en blijkbaar vinden die ondernemers het de moeite waard hier in onze geliefde buurt een zaak te openen. En er zijn er nog hoor, ga op ontdekking naar al dat nieuwe in het Schipperskwartier. Nog even vermelden dat er aan de Oude Beurs een bakker is geopend die alreeds een jaar lang het beste brood en pistolets en meer lekkers voor u bakt in zijn warme oven. Wie nu nog niet tevreden is, dan weet ik het niet meer.

Nu nog die Lichten van de Schelde. Dat was de naam van het ploegje waar ik deel van uitmaakte. Er was door ons zeer gewaardeerde bestuur een quiz gepland, met als onderwerp De Jaren Negentig of The Nineties, zoals men zegde. Tof toch hé. Dus dat van die grote lichten was wel een gewaagd idee, halfweg stonden we nog derdes... maar dan moesten de muziekvragen nog komen, en wij, overwegend babyboomers kregen hier de genadeslag. Er was veel jong volk komen opdraven, wat nog maar eens bewijst hoe een goede mix van alle leeftijden hier gedijt. Hoe al die groepen noemden ben ik nu even kwijt, maar 't was allemaal plezant - en dat niet alleen, het stak ook heel goed in elkaar... professioneel is het juiste woord. Een dikke pluim voor Roland en zijn quizteam. We hebben er echt van genoten en er was voor iedereen een prijs.

Zo lieve mensen, het klinkt misschien wat banaal, maar in mei legt elke vogel zijn ei. Dit gezegd zijnde wil ik er u allen op wijzen dat die eieren nu volop uitgebroed worden en zullen uitmonden in weergaloze feesten die er zitten aan te komen, vooreerst de feesten van Het Stadsmagazijn en dan komt de Ramblas eraan. Steek een handje toe waar nodig, het is fijn om erbij te zijn!

Beste groeten,
Den Dirk

Dirk JoosenTekst en foto's: Dirk Joossen

 

 

Melding

logo-antwerpen

Heeft u een melding, maak dan gebruik van onderstaande knoppen.

Sluikstort, volle papiermand, zwerfvuil, wegverzakking, beschadigd straatmeubilair, onderhoud van groen, verkeer, mobiliteit of parkeren. Je moet je eerst aanmelden bij antwerpen.be.

Sluikstort?
Melding

Graffiti?
Melding

Wegverzakking?
Gevaarlijk voetpad?
Melding

Defecte straatverlichting?
Melding

Organogram Stad Antwerpen (pdf)

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!

Ik ben  

Buurtinfopunt

Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15, 2000 Antwerpen
03 232 43 94

Schipperskwartier vzw

Buurtinfopunt:
Dagbladhandel Sonia Patteet
Klapdorp 15
2000 Antwerpen
03 232 43 94
statuten